zaterdag, augustus 25, 2007

Vanmiddag gemaakt > Bramenjam

Verleden week plukte ik al een kilootje bramen bij elkaar, deze week was het weer raak. De eerste pluk hebben we na de maaltijd opgepeuzeld. Maar van de oogst van deze week heb ik vanmiddag jam gemaakt. Ik volgde onderstaand recept. Mijn advies: trek er vandaag (het kan nog want het is heerlijk weer) of morgen (ik doe het ook)op uit en ga bramen plukken!

Benodigdheden

* Schone glazen potjes
* natte handoeken
* trechter
* soepopscheplepel
* één of meer grote pannen
* Geleisuiker Speciaal

Hoeveel?

Hangt er natuurlijk helemaal van af hoeveel bramen je hebt weten te plukken en of je een zoetekauw bent of niet. Liefhebbers van tandrot vervangen de Geleisuiker Speciaal door Geleisuiker en gebruiken 1 kilogram suiker op 1 kilogram bramen. Mensen die meer van vruchten dan van suiker houden kopen de Geleisuiker Speciaal en gebruiken daarvan 0,5 kilogram suiker op 1 kilogram bramen.
En dan…

1. bramen wassen en met aanhangend water in de pan gooien
2. suiker in de juiste hoeveelheid (↑) toevoegen
3. vuur aanzetten, gewoon vol aan dat gas
4. roeren
5. natte handoeken klaar leggen op het aanrecht naast de pan
6. roeren
7. trechter alvast op het eerste potje zetten
8. verhip… het kookt! Mooi, nog een minuut of 3 door laten koken, en vooral blijven roeren
9. gas uit
10. potjes vullen: zo vol mogelijk. Goed blijven roeren zodat de bramen eerlijk verdeeld worden
11. deksels erop en omdraaien (het potje op z’n kop zetten)
12. na een tijdje weer omdraaien
13. na een tijdje weer omdraaien
14. na een tijdje weer omdraaien
15. laten staan en als het koud genoeg zetten in de koelkast zetten

1 opmerking:

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...