maandag, oktober 16, 2006

:: Azijn

Zelf jam, zuurkool, chutney, marmelade en piccalilly maken heb ik al gedaan. Wat ik nog wel eens zou willen doen is azijn maken. En dan niet door restjes wijn lang in hun fles te laten zitten zodat het vanzelf zuur wordt. Zaterdag stond in de Volkskrant dit recept:
Om zelf azijn te maken heb je een 'moeder' nodig, een weke, gelatineuze massa azijnzuurbacteriën die alcohol omzetten in azijnzuur. Vroeger, en in sommige andere landen nog steeds, kon je dat van kenissen krijgen. Is er geen 'moeder', koop dan ongepasteuriseerde azijn in een natuurvoedingswinkel en doe die met twee keer het volume aan wijn in een vat. In het buitenland zijn daar speciale vaten voor te koop (van aardewerk, hout of plastic) met een kraantje onderaan. Azijnzuurbacteriën hebben zuurstof nodig. Doe daarom het vat niet helemaal vol, en ook niet dicht, maar dek het vulgat af met een stukje doek. Licht is slecht, dus bewaar het vat in het donker, bij minimaal 20 graden. In de loop van vier tot zes weken vormt zich de 'moeder' bovenop de wijn. Vervolgens kun je elke twee weken een halve tot een hele liter aftappen en weer aanvullen met wijn. Bedenk dat goede wijn goede azijn oplevert.
Binnenkort ga ik aan de slag met de azijnproductie. Het adres voor een azijnvat heb ik al gevonden. Het is te koop bij dezelfde webwinkel waar ik mijn zuurkoolvat kocht. Eerst weer wat jam, marmelade en zuurkool maken!

2 opmerkingen:

  1. Hermien7:49 p.m.

    Wáár in jouw huis is het constant minimaal 20 graden??

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Struikelaer10:01 p.m.

    Zoveel werk voor azijn. Ik geloof dat ik het zou opgeven en even naar de reform zou fietsen.

    BeantwoordenVerwijderen

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...