vrijdag, april 11, 2008

Kauw kauw kauw

Kauwtjes zijn gedrongen vogels, zwart met een grijs achterhoofd en een licht achterhoofd. De intelligentie van kraaiachtigen is bij geen vogel beter te observeren dan bij kauwtjes. Onderzoekers hebben ontdekt dat kauwen een soort taal kennen, met bepaalde geluiden voor verschillende situaties.

Wie de tijd neemt om een groepje kauwen in de omgeving eens wat langer te bekijken wordt dan ook getrakteerd op een tentoonstelling van sociale structuren, pikorde-verhoudingen, sociale intriges en onderlinge blikken van verstandhouding tussen 'verliefde' stelletjes.

Het mannetje en het vrouwtje zijn gelijk. De vogel broedt vaak in kolonies in boomholten, rotsholten, gebouwen en ook in oude grote roofvogelnesten, soms zelfs onder de roofvogel.

De paarband tussen een mannetje en vrouwtje duurt een leven lang en de vogels zijn bijna altijd onafscheidelijk. Zelfs wanneer de vogels in groepen voedsel zoeken, zijn de afzonderlijke paartjes door hun gedrag te herkennen.

In het voetspoor van de menselijke beschaving weet de kauw zich goed te redden. Zijn hoge intelligentie helpt kauwen om snel gebruik te maken van nieuwe voedselbronnen.

Kauwen zijn net als eksters gek op glimmende dingen en nemen deze mee naar hun nest als ze de kans krijgen.

3 opmerkingen:

 1. Struikelaar10:33 p.m.

  Ik heb een keer een ventje zien schreeuwen, toen zijn wijfje doodgereden was. Hartverscheurend.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. een kauw kun je ook best goed tam maken. zijn erg slimme beestjes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ze kunnen in ieder geval h�l goed nestjes bouwen in onze schoorsteen...

  BeantwoordenVerwijderen

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...