maandag, april 06, 2009

Aan het lezen / bestuderen

In vrijwel alle voedingsmiddelen zitten E-nummers die schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid. Het zijn additieven die producenten in hun voedsel stoppen om het op kleur, vloeibaar, smeuïg en langer 'vers' te houden.

Glimmende snoepjes en chocolaatjes, vinaigrettes, sauzen, ingeblikte soepen: het zit allemaal volgestouwd met anti-oxidanten, emulgatoren en stabilisatoren en die zijn allemaal giftig.

Weliswaar is dat in piepkleine hoeveelheden niet schadelijk, maar als je veel van die spullen eet, worden piepkleine hoeveelheden alweer stukken grotere hoeveelheden. Vooral in zogenaamde suikervrije producten (vaak 'light' genoemd) zitten gevaarlijke stoffen als aspartaam (E 951). Aspartaam wordt (met E621 ofwel mononatriumglutamaat) beschouwd.als daadwerkelijk giftig: het synthetische zoetmiddel (op sommige etiketten als smaakversterker aangeduid) heeft, volgens de Amerikaanse voedselwaren-autoriteit FDA bijwerkingen die kunnen leiden tot kanker, de ziekte van Parkinson, Alzheimer of MS.

Het gidsje is handzaam opgemaakt in pocketformaat zodat iedereen het bij zich kan hebben tijdens het boodschappen doen. De E-nummers staan opgesomd met een uitleg en wat ze in het menselijk lichaam kunnen veroorzaken. Groen is oké, oranje is oppassen en rood is absoluut vermijden. De meeste E-nummers staan in het rood. Men verwacht niet dat giftige ingrediënten door de autoriteiten toegestaan worden. Het bestuderen van etiketten en verpakkingen levert een schat aan informatie zodra men kan opzoeken wat de toevoegingen betekenen. Meer hierover op bouillonmagazine.nl

6 opmerkingen:

 1. wat een nuttige en praktische les !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat aspartaam kankerverwekkend en in handen van de maffia is is al lang bekend. Overigens zijn niet alle anti-oxidanten giftig. Wel diegene die er dagelijks bij m'n werkgever doorheengaan (en niet geheel toevallig uit India en Rusland komen), maar dat is niet om te eten, maar omdat de consument een mooi wit lijmlaagje wil!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik snap niet dat je je daar druk over gaat maken. Kom op , het leven is al lastig genoeg zonder over je eten te gaan denken. En dan nog ,als ik moet kiezen tussen 70 worden en gewoon te doen , of 90 worden en me overal zorgen over te maken weet ik wel wat ik kies.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Struikelaar9:19 a.m.

  |nti axidanten zijn bijzonder nuttig, een misser van de eerste orde

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Struikelaar9:19 a.m.

  anti oxidanten... ben net wakker.

  BeantwoordenVerwijderen

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...